Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Який ноутбук краще обрати у 2024 році для роботи та ігор?

Який ноутбук краще обрати у 2024 році для роботи та ігор?

Тим, хто бажає мобільності та незалежності від розетки, але хоче мати той рівень потужності, який характерний для персонального комп’ютера, варто купити ігровий ноутбук, адже це, як не крути, оптимальний варіант. Якщо поглянути на те різноманіття, яке пропонують сучасні виробники, стає зрозумілим, що без допомоги експерта в питання вибору хорошого ноутбука просто не обійтися. Як добре, що Ябко саме таким і є, тому з радістю підготувала для вас статтю, в якій зібрала найкорисніші поради, які мають спростити вибір. Цінність знань наших спеціалістів полягає ще й в тому, що вони постійно їх оновлюють, тому ви отримаєте інформацію про те, який кращий ігровий ноут, станом вже на сьогодні. Отож, розпочнімо нашу коротку текстову подорож в світ технічних характеристик ноутбуків.

Купити ігровий ноутбук


Які ж характеристики ноутбуків важливі?

У кожного ноутбука є свій набір заводських характеристик, одного погляду на які достатньо, щоб зрозуміти швидкість роботи, якість екрану, форм-фактор тощо. Якщо ви в цій сфері “плаваєте”, то рекомендуємо уважно ознайомитися з корисною інформацією.

Екран

Діагональ екрану — величина, яка вказує його розмір. Якщо вам необхідна мобільність ноутбука, обирайте моделі з екраном 14 дюйма, а якщо працювати часто доводиться і вдома, то компактність не критична і краще орієнтуватися на екран 15.6 дюйма. Існують також 17-дюймові великі екрани, але зручність їх транспортування сумнівна, тому цей варіант краще лишити для ігрових варіантів.
Не менш важливим ніж розмір є і якість матриці екрану. Гарним рішенням є IPS-матриця. Більш дешева матриця TN має вузькі кути огляду, що буде псувати настрій не реалістичною картинкою. Це означає, що якщо ви дивитеся на екран трохи зверху, знизу або збоку, кольори дещо спотворюються. Крім того, у матриці TN гірша кольоропередача і нижча яскравість. Сучасні моделі вже мають матрицю OLED, яка відрізняється глибоким чорним кольором та практично ідеальною кольоропередачею, але й ціна її дорожче відповідно.

Роздільна здатність екрану визначає кількість пікселів, від якої залежить чіткість зображення. Оптимально: Full HD (1920x1080). Цього вистачить навіть для геймінгу, правда якщо це не вимогливий гравець. Вищі роздільні здатності (2К та 4К) необхідні для роботи в графічних редакторах і, звісно, професійних геймерів.

Частота оновлення впливає на плавність роботи екрану. 60 Гц — золотий стандарт, якого цілковито вистачить для більшості повсякденних завдань. Нижче цієї позначки брати не рекомендується, а от 120 і 144 Гц — чудовий варіант для ігор з високою графікою, тобто практично для будь-якого сучасного продукту в світі комп’ютерних ігор.

Глянцеві екрани полюбляють за кольоропередачу та яскравість, але не варто забувати, що в них будуть відблиски, чого не скажеш про матові. Тому рекомендуємо все ж таки розглянути варіант ноутбука з матовим екраном.

Кращий ігровий ноут


Процесор

Процесор — це без перебільшення все, що є найважливіше в ноутбуці! Від нього залежить продуктивність, і чим потужніший процесор, тим швидше працює ноутбук, тим простіше буде проходити рівень за рівнем в улюбленій грі.

Нині на ринку є два популярних виробники процесорів:

  • Intel. У 2024 році найпопулярнішими моделями є процесори 13-го і 14-го покоління, такі як Intel Core i5 і i7.
  • AMD. Процесори Ryzen 5 і Ryzen 7 останніх поколінь також популярні серед тих, хто шукає ноутбук для ігор та роботи зі складними програмами.

Оперативна пам'ять

Оперативна пам'ять визначає, наскільки швидко буде працювати ноутбук. Чим її більше, тим більше програм одночасно можна буде запускати. Також вона від цього залежить і якість гри, яка буде позбавлена фрізів та підвисань.

Щоб справитися з більшістю програм вистачить обсягу в 8 ГБ оперативної пам'яті. Обсяг у 16 ГБ і більше — бажаний варіант для ігор.

У деяких ноутбуках є можливість розширення оперативної пам'яті. Це означає, що при бажанні ви можете докупити та вставити додатковий модуль розширивши ОЗУ до власних потреб.


Тип накопичувача

Накопичувач — це фізичний диск, на якому буде зберігатися операційна система файли. Вибір зазвичай лежить між двома варіантами:

  • HDD. Звичайний жорсткий диск. На жаль, зараз він не актуальний, тому що працює дуже повільно, але HDD-диск має великий обсяг, а коштує недорого. Windows буде завантажуватися за 2 хвилини, програми та ігри будуть завантажуватися ще повільніше. Мінуси зрозумілі.
  • SSD. Напевно, найкращий варіант для будь-якого ноутбука. Він працює в рази швидше, ніж його попередник HDD. Обсяг менший ніж 256 ГБ тепер уже не актуальний. 512 ГБ — вибір тих, хто максимум свободи.

Не варто турбуватися про те, що вам не вистачить обсягу для зберігання файлів, адже з часом ви зможете докупити зовнішній жорсткий диск.

Відеокарта

Відеокарта — це графічний процесор, який грає найбільшу роль у геймінгу. Жодна сучасна гра не запуститься на потужному процесорі, але без хорошої відеокарти. Вона буває:

  • Інтегрована. Вбудована в процесор, тому не має високої потужності. Але, наприклад, свіжі Intel Iris Xe і AMD Radeon Vega 8 мають достатню потужність для ігор зі стабільним FPS на низьких налаштуваннях.
  • Дискретна. В основному це карти Nvidia. Їхньої потужності потребує кожна популярна гра. Але й вартість тут набагато вища, ніж у вбудованої графіки.

Найкращі ігрові ноутбуки в 2024 році


Найкращі моделі в 2024 році

У 2024 році ринок ігрових ноутбуків наскільки розширився, що знайти оптимальний варіант для геймера доволі складно. Нижче наведені деякі з найкращих варіантів, які вже сьогодні визнані кращими:

  1. Asus ROG Zephyrus. Ультратонкий ноутбук, який поєднує в собі високу продуктивність і портативність. Подорожувати з ним можна без проблем. Має потужний процесор і відеокарту: AMD Ryzen 9 або Intel Core i9, Nvidia GeForce RTX 4060. Частота оновлення дисплея 165 Гц для гарантує якісну картинку.
  2. Asus ROG Strix Scar. Просто створений для професійних геймерів, які не готові на компроміси. Процесор Intel Core i9 і відеокарта Nvidia GeForce RTX 4090 — гаранти приємної гри на найвищих налаштуваннях графіки. Має сучасний дизайн з RGB-підсвіткою та агресивний вигляд.
  3. Acer Predator Helios. Головна перевага — ефективна система охолодження для довгої гри. На дисплеї з роздільною здатністю QHD досягається топова деталізація.
  4. Acer Nitro. Безпрограшний варіант для геймерів, які хочуть отримати високу продуктивність за невеликі гроші. Тандем Intel Core i5 або AMD Ryzen 5 з Nvidia GeForce RTX 3050 дозволяє комфортно грати в сучасні ігри.
  5. Dell Alienware. “Монстр” в світі геймінгу з футуристичним дизайном і топовою начинкою. Процесор Intel Core i9 і відеокарта Nvidia GeForce RTX 3080 впораються з будь-якими іграми. До того ж має роздільну здатність 4К.
  6. Razer Blade. Модель поєднує стильний дизайн і потужну продуктивність завдяки Intel Core i7 та Nvidia GeForce RTX 3070.
  7. Lenovo Legion. Відрізняється збалансованим співвідношенням ціни та якості. На борту встановлений AMD Ryzen 7 або Intel Core i7 з Nvidia GeForce RTX 3060.

Обираючи одну з цих моделей, ви можете бути впевнені в їхній здатності “потягнути” гру на високих налаштуваннях графіки та насолоджуватися сучасними іграми без будь-яких проблем.