Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

M1, macOS Monterey та наступний Mac Power Shift

M1, macOS Monterey та наступний Mac Power Shift

Як ніколи раніше, Mac — це потужний інструмент Apple. Сучасні комп'ютери Mac, на яких працює Apple silicone, можуть використовувати повну бібліотеку програм macOS та додатків з iOS через Catalyst або немодифікованих безпосередньо з App Store. А ще можна робити все, що вам під силу, від програмування додатків до різноманітних інструментів на основі Unix.

Але з приходом до Apple кремнію та оголошенням Apple у червні про те, що Shortcut приходять на Mac як символ багаторічного переходу до автоматизації, ситуація змінюється. Незважаючи на те, що Mac не перестане бути електроінструментом, наступні кілька років змінять його природу деякими фундаментальними способами.


M1, macOS Monterey та наступний Mac Power Shift


Швидкі дії замінюють Automator

Новина про те, що М1 приходять на заміну Automator, не просто важлива, оскільки macOS має новий блискучий інструмент для автоматизації користувачів. В останні кілька років розробникам програм для Mac було важко відчувати, що є сенс додавати функції автоматизації до своїх додатків. Але зараз ми отримали відповідь: Shortcut вже тут, і Apple проведе кілька років у переході до нового світу.

Починаючи з цієї осені, ви побачите, як розробники Mac додають підтримку Shortcuts. Як і на iOS, додатки будуть "дарувати" дії в додатку Shortcuts. Потужність програм, які ви використовуєте, накопичується за допомогою ярликів. У деяких випадках ці дії відкриють програму та змусять її виконувати завдання. В інших випадках, можливо, навіть не потрібно буде відкривати програму видимо, але він може застосувати частину своїх можливостей до будь-якої проблеми, яку потрібно вирішити.


Shortcuts отримують потужність Unix

Shortcuts на Mac також виходять за рамки того, що доступно на iOS та iPadOS, завдяки можливості підключення безпосередньо до кодування та підтримки оболонки Unix. Apple пообіцяла більше не включати загальні системи кодування Unix з macOS. У macOS Monterey PHP вже не працює, а Perl та Python — це старіші версії, які буде видалено досить скоро.
Це нічого страшного на одному рівні: ви все ще можете встановлювати найновіші версії PHP, Perl та Python на macOS. З іншого боку, якщо ви створюєте автоматизацію, яка спирається на одну з цих мов кодування, вам потрібно буде встановити їх на будь-якому Mac, який ви хочете автоматизувати.


M1, macOS Monterey та наступний Mac Power Shift


А як щодо інших мов кодування?

Це підводить нас до більшого питання: що відбувається з AppleScript і технологією Apple Events, які підтримують взаємодію між додатками на Mac протягом десятиліть? Передавання URL-адрес вперед і назад стало стандартним способом спілкування, вірте чи ні. Але нещодавно Apple модернізувала такі функції, як Siri Intents.
Правда полягає в тому, що більшість засобів автоматизації на iOS стосуються побудови робочих процесів за допомогою невеликих частин різних програм. Це важлива частина історії автоматизації користувачів, але інша частина — це можливість глибоко контролювати потужні програми за допомогою програмування. У iOS програми з таким рівнем управління, як правило, використовують самореалізований механізм макросів на основі JavaScript або Python. Мабуть, найкращим прикладом цього є багата автоматизація на основі JavaScript, яка дозволяє кодам програмування керувати програмами Omni - на iPad, iPhone або Mac.
Кожна програма, яка реалізує власну мову програмування або макросів, не є шляхом вперед. Тут Apple повинна вступити як власник платформи і створити загальну систему відліку для всіх, розробників та користувачів.


Майбутнє програмування на macOS

Що відбувається наприкінці цього багаторічного переходу? Найпростіша здогадка полягає в тому, що AppleScript, який датується початком 1990-х, нарешті буде виведений на для суспільства.
Що це замінить — це більше відкрите питання. Shortcuts не можуть бути кінцевими для всіх: це просто інструмент, пристосований до рівня точного дистанційного керування програмами. Крім того, чим більше дій ви виконуєте, тим складнішим він стає - і після певного моменту його, ймовірно, слід виписувати як код, а не збирати у спрощеному інтерфейсі.

Це важкі речі. Ось чому Apple так чітко назвала це багаторічним переходом. Клавіші швидкого доступу на Mac стануть чудовим першим кроком, але потрібно зробити ще багато роботи, перш ніж наступне покоління автоматизації користувачів Mac буде готовим. Це може зайняти роки, але точно матиме світле майбутнє.