Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Огляд iPhone 14 Pro Max — відмінності від iPhone 13 Pro Max та iPhone 14 Pro

Огляд iPhone 14 Pro Max — відмінності від iPhone 13 Pro Max та iPhone 14 Pro

Кожного року ми бачимо все нові й нові поповнення в родині Apple iPhone. З першого погляду складно помітити різницю між поколіннями, які йдуть одне за одним. Але на дистанції — прогрес буде більш явним, а представники нових поколінь виглядатимуть вкрай досконало на фоні застарілих моделей. Однак це широке різноманіття моделей iPhone ще й робить складнішим процес пошуку особливостей, дійсно вартісних покращень і прихованих фішок новинок.

Ми ознайомились з можливостями iPhone 14 Pro Max і готові поділитись результатами. А оскільки найкраще все пізнається в порівнянні, то цей огляд ми будемо базувати на головних відмінностях топового флагмана 2022 року з його молодшим братом iPhone 14 Pro та минулорічним топовим iPhone 13 Pro Max. Зауважимо одразу, що різниця між цьогорічними Pro та Pro Max полягає всього лиш в розмірі та місткості батареї, тому й часто звертатись до iPhone 14 Pro сенсу немає, адже він не пропонує якихось вкрай особливих функціональних можливостей.

Огляд iPhone 14 Pro Max — відмінності від iPhone 13 Pro Max та iPhone 14 Pro

Дизайн

Помітно, що в Apple люблять напрацювати своєрідні постулати стосовно дизайну девайсів, які потім залишаються недоторканими протягом декількох років. Так було до виходу Х, на моделях iPhone з кнопкою Home, коли всі зміни були мінорними й полягали загалом в розмірі і тому, наскільки ж округлими будуть кути нового покоління.

Така ж тенденція прослідковується і зараз. Провівши експеримент з iPhone Х, дизайнери Купертіно змогли віднайти в лиці 11-го покоління той зразковий дизайн, на якому й продовжують будувати смартфони от уже четвертий рік. Тому не дивуйтесь, що виглядають 13 Pro Max і 14 Pro Max майже ідентично. Єдиною відмінністю цього року є введення Dynamic Island — переосмислення вирізу на передній панелі.

Тепер він є адаптивним, тобто може змінювати свої форми та розмір, й інтерактивним, бо може реагувати на дотики й показувати певну інформацію. Не можемо сказати, що він змінює загальний досвід від роботи зі смартфоном якимось кардинальним чином, бо виріз все ще є, й все ще буде муляти око, проте враження все-таки більш приємні, ніж від “чолки” iPhone 13 Pro Max.

Огляд iPhone 14 Pro Max — відмінності від iPhone 13 Pro Max та iPhone 14 Pro

Дисплей нового Айфон

Що ж, логічно буде перейти до дисплея, який і займає левову частку смартфона від Епл. Всі похвали, які отримав минулого року дисплей iPhone 13 Pro Max можна приписати й до екрана 14 Про, адже фактично це той самий дисплей. Діагональ, більшість функцій і технологічних особливостей між ними ідентичні. Змінилась яскравість — тепер піковий показник 2000 ніт, замість 1200 попереднього покоління.

Є ще, звісно, функція Always-On, якій співатимуть дифірамби блогери й інші “незалежні” критики. Так, вона була одним із наріжних каменів всієї промокампанії чотирнадцятого покоління і дійсно може бути корисною в певних ситуаціях. Та на ділі вона може виявитись далеко не всім потрібною. І тут навряд чи треба проводити паралель з Apple Watch, бо вона недоцільна. Смартфон — це не наручний годинник. І хоча реалізація Always-On сама по собі приємна, все-таки виглядає це все як фішка заради фішки.

Огляд iPhone 14 Pro Max — відмінності від iPhone 13 Pro Max та iPhone 14 Pro

Продуктивність

Про якість і швидкість роботи iPhone говорити звичайно можна. Та й слова свої підкріпляти результатами різноманітних тестів і бенчмарків. Але всі ми і так знаємо, що яблучні смартфони працюють швидко та стабільно, а начинка їхня за показниками продуктивності й енергоефективності на десятки відсотків переважає продукцію конкурентів.

Як підтвердження цього наведемо той факт, що оригінальний 14 і 14 Plus не отримали нових чіпів, а всього лиш покращені версії минулорічного А15. Тобто навіть процесор від Apple віком більше як рік все ще кращий, ніж сучасні Snapdragon’и і їм подібні. Все, що варто знати про чіп 14 Про — це що новий А16, ще більш швидкий і розумний, і поставляється він в парі з 6 Гб оперативної пам'яті.

Огляд iPhone 14 Pro Max — відмінності від iPhone 13 Pro Max та iPhone 14 Pro

Камера

Ах, основна камера 48 Мп... Звучить красиво, чи не так? Але майте на увазі, якщо ваша галерея забита селфі та фото котиків, собачок і страв в ресторані, то 48 Мп вам ні до чого. Так, камера дозволяє створювати дійсно класні кадри професійного рівня, але й підготовку такі кадри вимагають відповідну — зі штативом, правильною побудовою кадру, виставленням горизонту, якісною обробкою тощо.

Важать такі знімки мінімум 75 мегабайт і соцмережі “зжеруть” їх якість, тому поділитись ними в оригінальному вигляді ви не зможете. Звичайно, якщо ви фотографуєте для власного сайту чи портфоліо, тоді справа інша, бо дійсно, моделі Про краще за все підходять для творців і контент-мейкерів. Рядовий же споживач просто не знайде застосування для 48 Мп.

Що цікавіше і більш практично для багатьох, так це новий режим зйомки Action Mode. Він значно підсилює стабілізацію відео під час активного руху і дозволяє знімати якісні ролики в динаміці. Така собі альтернатива GoPro, тільки для менш екстремальних умов.

Огляд iPhone 14 Pro Max — відмінності від iPhone 13 Pro Max та iPhone 14 Pro

Автономна робота

Заявлений час роботи, як і технічні характеристики акумулятора iPhone 14 Pro Max, відповідають показникам його попередника. Це до 24 годин відтворення відео. Фактично доба активної роботи. З практики ж скажемо, що декілька тривалих ігрових сесій, 3-4 години роботи з камерою, пара улюблених музичних альбомів і десяток смішних відосиків на ютубі залишать приблизно з 30-40% відсотків заряду.

Якщо ж ви не такий активний юзер своїх гаджетів, то цілком проживете декілька днів на одному заряді. Знову є підтримка швидкої зарядки, а саме від 0 до 50% за 30 хвилин. А от USB-C — немає. Користуйтесь звичним портом Lightning або бездротовою зарядкою.

Огляд iPhone 14 Pro Max — відмінності від iPhone 13 Pro Max та iPhone 14 Pro

eSIM

Одна з особливостей американської версії iPhone 14 Pro Max — відсутність слота для сім-карти. Детально розглядати принцип роботи не будемо, бо європейську версію гаджета ця фішка поки омине, але наостанок пофантазуємо на тему того, що чекає нас в найближчому майбутньому. Так, відсутність роз'єму для сімки має ряд переваг. Завдяки цьому інженери отримують більше простору всередині девайса, що потягне за собою появу нових функцій і збільшення продуктивності. Також це робить корпус смартфона більш цілісним і менш вразливим до потрапляння води, пилу тощо.

А ще дає користувачу свободу в роботі з мережами. Так зміна оператора буде відбуватись швидше, що дозволить працювати з кількома номерами на одному iPhone.


Висновок: чи варто купити Айфон 14 Про Макс в 2022?

iPhone 14 Pro Max — один із найнадійніших і найфункціональніших гаджетів на ринку. Чи варто оновлюватись до нього, якщо ви вже є власником 12-го або сучаснішого покоління — мабуть, ні. Чи варто оновлюватись, якщо ви власник 11-го або старшого покоління — радше так, ніж ні :) Головна його проблема в ціні та відсутності карколомних інновацій, які могли б вразити рядового користувача, а не професійного мобільного фотографа. Ми все ще чекаємо якогось прориву від Купертіно, а бачимо лиш ітераційні доопрацювання.

Якщо ви шукаєте новий смартфон і бюджет ваш все-таки обмежений, то зупиніться на 13 Про Макс. Зараз ціна Айфону оптимальна, а функціонал відповідає можливостям iPhone 14 Pro Max на 85-90 відсотків. Але якщо ціна iPhone 14 Pro Max для вас допустима витрата, то розчарованими ви точно не залишитесь.