Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Порівняння iPhone 14 Pro та iPhone 13 Pro: що краще купити у 2022?

Порівняння iPhone 14 Pro та iPhone 13 Pro: що краще купити у 2022?

Новий iPhone 14 Pro є спадкоємцем iPhone 13 Pro, що полюбився всім торік, тому логічно, що він успадкував більшість його фішок, включаючи дисплеї з частотою 120 Гц і телеоб'єктиви системи камер.

Але разом з цим нова модель отримала свої нові захоплюючі оновлення, на які ми з вами поглянемо ближче, щоб найбільш об'єктивно порівняти моделі з лінійки iPhone 13 Pro Max і iPhone 14 Pro Max.

порівняння Айфона 14 Про і Айфона 13 Про відмінності


Ціна Айфон 14 Про

Оригінальний iPhone 13 Pro із цінником понад 1000 доларів є явно недешевим задоволенням. Така ціна робить цей гаджет не просто функціональним та надійним смартфоном, а й вдалим та стильним способом підкреслити свій статус. На жаль, цього року нові айфони лінійки Pro не стануть доступнішими.

Навпаки, для багатьох країн їхня ціна помітно зросте. Ймовірно, що з виходом 14 Pro, Apple перестануть активно виготовляти та продавати iPhone 13 Pro, як це сталося з iPhone 11 Pro та iPhone 12 Pro у попередні роки. Оскільки поява нових поколінь iPhone завжди призводить до падіння цін на минулі покоління, то зараз як ніколи вдалий час звернути свою увагу на тринадцяту “прошку”.

Порівняння iPhone 14 Pro та iPhone 13 Pro: що краще купити у 2022?

Дизайн Айфон 14 Про та Айфон 13 Про

Однією з найпомітніших і значних змін дизайну є зміна вирізу на передній панелі на Dynamic Island. По суті, це інтерактивна зона навколо фронтальної камери, яка змінює розмір і форму залежно від різних повідомлень, попереджень та дій, що виконуються.

У той час, як 13 Pro вперше змінив розмір вирізу, Айфон 14 Pro пропонує замість нього щось нове. І хоча виріз все ще залишається, тепер він не так сильно впадає в очі та має функціональні можливості.

Ще одна істотна зміна нової моделі, щоправда, тільки на американських версіях гаджета, полягає у відсутності слота для сім-карти. Це цікава фішка, яка, сподіваємось, незабаром дістанеться і європейського ринку.

Адже, по-перше, це дає більше місця для внутрішньої начинки, забезпечуючи нові функції чи швидкість заліза гаджета. По-друге, це усунення слабкого місця при взаємодії корпусу iPhone з водою та пилом. По-третє, це збільшення гнучкості під час роботи з мережами. Тепер з'являється можливість користуватися кількома номерами на одному iPhone і зручніше перемикатися між операторами, що буде дуже доречним при подорожах.

Щодо кольорів, то, як і з кожним поколінням, у цьому випадку з'явилися нові варіанти. Ви зможете вибрати iPhone 14 Pro і Pro Max у кольорах Space Black, Silver, Gold або Deep Purple. Всі вони мають текстуровану задню панель з матового скла і виглядають стильно, але особливо варто виділити фіолетовий, який навряд чи когось залишить байдужим.

В іншому ж габарити та дизайн нового Pro залишаються таким самим. Це мінімалістичний гаджет, без зайвих вишукувань та вульгарних натяків на елегантність. Повністю у дусі часу.

порівняння дисплею та дизайну iPhone 14 Про і iPhone 13 Про

Дисплей Айфон 14 та 13 Про

І знову моделі iPhone Pro 2022 оснащені 6,1 і 6,7-дюймовим дисплеєм. Однак тепер ви отримуєте трохи більше за екранну площу. Цього вдалося досягти як за допомогою вже згаданого Dynamic Island, так і зменшення рамок дисплея.

Минулорічна лінійка Про вперше представила публіці адаптивні дисплеї ProMotion із частотою 120 Гц, що дозволило зробити дисплей iPhone більш плавним та енергоефективним. iPhone 14 Pro та Pro Max пішли ще далі.

Так, тепер інтервал частоти оновлення екрану став більшим — від 1 до 120 Гц замість 10-120 Гц на 13 Pro. Це допоможе дисплею бути ще більш енергоефективним, а цей критерій дуже важливий, адже новий Super Retina XDR дисплей лінійки iPhone 14 Pro тепер має функцію Always-On.

Вона вже знайома власникам Apple Watch і, по суті, означає, що дисплей нового Про буде завжди включений, тобто для перегляду інформації на екрані вам не доведеться взаємодіяти з самим гаджетом.

Більше того, в той час як iPhone 13 Pro і Pro Max мали номінальну пікову яскравість 1200 ніт, дисплеї iPhone 14 Pro пропонують 1600 ніт у приміщеннях і до 2000 ніт пікової яскравості на вулиці.

Порівняння iPhone 14 Pro та iPhone 13 Pro: що краще купити у 2022?

Камера Айфон 14 Про та Айфон 13 Про

Всі були в захваті від системи камер iPhone Pro зразка 2021 року, і ніхто з того часу навіть близько не підійшов до того, щоб зіштовхнути 13 Про з п'єдесталу. Ніхто, до появи 14 Про, звичайно.

У iPhone 13 Pro у всіх чотирьох камерах використовувалися 12-мегапіксельні сенсори. У свою чергу iPhone 14 Pro має 48-мегапіксельний датчик на основній камері для зображень з більш високою роздільною здатністю.

Що стосується діафрагми камери, то на папері тут перемагає iPhone 13 Pro з показником f/1,5 проти f/1,78 у 14 Pro. Теоретично старі моделі повинні поглинати більше світла, роблячи фотографії більш насиченими та яскравими. Однак на практиці, маючи набагато більший об'єктив, покращену стабілізацію зображення та новий процесор фотографій Photonic Engine, iPhone 14 Pro знімає деталізовано та чисто навіть при слабкому освітленні, залишаючи минулорічний Pro далеко позаду.

Фотографії ProRAW, які були доступні і на iPhone 13 Pro, з новим Про виходять на кардинально інший рівень. Завдяки величезному об'єктиву ви отримаєте деталізовані фотографії у форматі 48-мегапікселів без стиснення, тим самим одержавши повний контроль при постобробці контенту.

Як і попередня модель, iPhone 14 Pro може знімати відео як 4K зі швидкістю 24, 25, 30 і 60 кадрів на секунду. Головна відмінність у плані відео полягає в тому, що в кінематографічному режимі на iPhone 14 Pro тепер доступна опція 4K/24 кадру в секунду.

На передній панелі iPhone 14 Pro має злегка покращену селфі-камеру з діафрагмою f/1,9. Ця камера також використовує вже згаданий процесор зображень Photonic Engine, щоб робити більш чіткі та яскраві селфі з фокусуванням на декількох об'єктах.

Процесор Айфон 14 Про і Айфон 13 Про

Заправляє цим парадом новий чіп А16 Bionic. Побудований на 4-нанометровій архітектурі, A16 пропонує більше транзисторів, ніж 5-нанометровий дизайн A15 Bionic минулого року. Це забезпечує помітний стрибок у продуктивності, і хоча перевірити в лабораторних умовах всю його потужність поки немає можливості, Apple повідомляють, що він споживає на 20% менше електроенергії, ніж А15 і працює на 40% швидше Qualcomm Snapdragon 8 першого покоління.

Саме передові можливості чіпа, який є серцем iPhone 14 Pro, дозволяють інженерам впровадити в гаджет нові фішки, такі як Always-On дисплей, процесор для зображень та інше.


порівняння характеристик iPhone 14 Про і iPhone 13 Pro

Автономна робота Айфон 14 Про у порівнянні з 13 Про

Заявлений час автономної роботи між тринадцятим та чотирнадцятим поколіннями практично не відрізняється. Так, iPhone 14 Pro забезпечує до 23 годин відтворення відео. Тобто майже цілу добу інтенсивної роботи. Для людей, які не так багато часу проводять у дисплеї свого смартфона повного заряду Айфон 14 Про цілком вистачить на кілька днів.

І нехай відсутність прогресу у місткості батареї вас не пригнічує, адже це не заважає iPhone 14 Pro займати першу позицію у списку найкращих смартфонів за показником часу автономної роботи на ринку. Зарядка все ще залишається 20 Вт, і гаджет можна зарядити від 0 до 50% за пів години.




Підсумок: чи варто купити новий Айфон 14 Про?

Відмінності між iPhone 14 Pro та iPhone 13 Pro воістину величезні. Якщо раніше з року в рік ми бачили лише поступові зміни, то цього року Apple по-справжньому розщедрилися. 14 Про можна сміливо назвати представником нового покоління, а не черговою ітерацією "яблучного" смартфона.

Dynamic Island, 48-мегапіксельна камера, покращений чіпсет і постійно включений дисплей, безумовно, встановлюють iPhone 14 Pro значно вище за свого попередника. Але і iPhone 13 Pro залишається дуже хорошим варіантом, з багатьма перевагами, що будуть актуальні протягом багатьох років і переплюнути які конкуренти Купертіно найближчим часом не зможуть.

А купити Айфон 14 Про Макс та Айфон 14 Про можливо за максимально вигідною ціною на сайті мережі магазинів Ябко. Кредит, розтермінування, гарантія від виробника та магазину, швидка доставка по Україні — відмінний сервіс та лише позитивні емоції вам гарантовано :)