Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Чи варто встановлювати macOS Sonoma на Mac?

Чи варто встановлювати macOS Sonoma на Mac?

Нова версія операційної системи macOS 14 під назвою "Sonoma" стала доступною для всіх користувачів Apple Mac та принесла низку крутих функцій та нових можливостей.

Інтерактивні віджети, профілі в Safari, ігровий режим, удосконалені відеоконференції, понад 100 нових шпалер і заставок для екрана, 61 важливе покращення конфіденційності — це лише частина нововведень, які зможуть спробувати користувачі фірмових компʼютерів та ноутбуків від Apple.

Оновлення важливе для користувачів Mac різних поколінь, але все ж одвічне питання залишається відкритим: чи варто встановлювати macOS Sonoma на свій Mac одразу після релізу?

Чи варто встановлювати macOS Sonoma на Mac?

Чи стабільна macOS Sonoma? Чи можна встановлювати macOS Sonoma?

Під час планування масштабного оновлення операційної системи одна з головних проблем — стабільність. Після кількох місяців ретельного бета-тестування, з червня по вересень, аналітики та інсайдери зазначають, що фінальна версія macOS Sonoma має бути достатньо стабільною. Тож теоретично користувачі не повинні зіткнутися з критичними помилками чи серйозними проблемами.

Однак навіть у публічній версії є баги та помилки. Якщо ви оновлюєтесь в перші дні після релізу, ви повинні бути до цього готові. Особливо варто підготуватися тим, хто працює з Google Docs в браузері Chrome. Якщо ви турбуєтеся про сумісність додатків і дрібні помилки, було б розумно почекати з установкою macOS Sonoma — принаймні до випуску першого оновлення.

Та що б ви не вибрали, є одна річ, яку вам обов’язково слід зробити, перш ніж продовжити, — створити нову резервну копію свого Mac. Цей простий крок запобігає втраті даних і створює безпечний буфер, якщо щось піде не так під час процесу оновлення.

Чи варто встановлювати macOS Sonoma на Mac?

З якими компʼютерами Apple сумісна macOS Sonoma?

До того часу, особливо якщо ви покладаєтеся на важливі програми для роботи чи повсякденного життя, важливо перевірити сумісність вашого компʼютера та додатків із macOS Sonoma. На офіційних ресурсах Apple доступний перелік моделей, що підтримують оновлення:

  • iMac Pro 2017
  • iMac 2019 і новіші версії
  • Mac Pro 2019 і новіших версій
  • Mac Studio 2022 і новіших версій
  • MacBook Air 2018 і новіші версії
  • MacBook Pro 2018 і новіші
  • Mac mini 2018 і новіші версії

Щоб переконатися, що програми оновили своє програмне забезпечення для роботи з новою операційною системою — зверніться до інформаційних ресурсів розробників, на яких часто розміщують інформацію про актуальні версії.

Чи варто встановлювати macOS Sonoma на Mac?

Як встановити macOS Sonoma?

Якщо ви зважили всі за/проти та все ж вирішили спробувати Sonoma, ось коротка інструкція з встановлення macOS Sonoma на Mac:

  • Розпочніть з резервного копіювання вашого Mac.
  • Перейдіть до меню Apple і натисніть "Системні параметри" (System Preferences).
  • У "Системних параметрах" виберіть "Загальні", а потім натисніть "Оновлення програмного забезпечення".
  • Знайдіть оновлення macOS Sonoma у переліку доступних оновлень.
  • Коли ви знайдете macOS Sonoma, натисніть "Оновити зараз", щоб розпочати процес встановлення.

Звісно, рішення про встановлення нової версії macOS14 Sonoma у перші дні після релізу, має бути добре обдуманим. Адже якщо є можливість зачекати — варто все ж не поспішати та дочекатись перших апдейтів, що принесуть виправлення помилок та багів з якими можуть зустрітись користувачі у перші дні роботи з новою версією програмного забезпечення. Попри те, що прошивка пропонує багато нових функцій, важливо враховувати проблеми сумісності та актуальності для вашого Mac.

Чи варто встановлювати macOS Sonoma на Mac?