Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Gemma OpenAI: революційний штучний інтелект від Google з відкритим кодом

Gemma OpenAI: революційний штучний інтелект від Google з відкритим кодом

У середу Google представила нову лінійку моделей, яка націлена на підтримку розробників і науковців у відповідальному створенні штучного інтелекту. Проект Gemma, що базується на аналогічних дослідженнях і технологіях, що використовувались у розробці закритих моделей Gemini, є основою для чат-бота Gemini (раніше мав назву Bard) і пов'язаних з ШІ інструментів для Workspace (раніше мала назву Duet AI).

Цікаво, чи допоможе Gemma Google вийти на передову позицію в галузі AI. Змагання між Google та OpenAI в 2024 році продовжується, з тим що OpenAI має певні переваги. Google регулярно оновлює свої продукти, але OpenAI не відстає зі своїми інноваціями, як-от запуск магазинів GPT після анонсу Google про Gemini і недавнє представлення відеогенератора з ШІ Sora від OpenAI, що затьмарило оновлення Google до Gemini 1.5.

Водночас OpenAI ще не випускала версій своїх моделей з відкритим кодом, що є слабким місцем компанії у питаннях прозорості. Натомість Google, хоча й не завжди повністю відкрита щодо своїх методів навчання ШІ, просуває Gemma з міркувань користі AI для всіх.

Gemma OpenAI: революційний штучний інтелект від Google з відкритим кодом


Gemma випускається у повноцінних двох версіях: Gemma 2B, а також Gemma 7B, обидві цілком можуть працювати на різноманітному обладнанні і в хмарі Google. Ця модель зосереджена на перетворенні тексту в текст, на відміну від багатомодальної Gemini.

Gemma похвалилася вищою продуктивністю порівняно з більшими моделями, дотримуючись високих стандартів безпеки та відповідальності, хоча на момент анонсу детальний технічний опис не був доступний.

Важливо, що Gemma була спеціально навчена виявляти та фільтрувати чутливу інформацію, що додатково підкріплюється тестуванням з людським зворотнім зв'язком та змагальними перевірками на предмет навіть мінімальної потенційної шкоди.

Google також нещодавно випустила набір інструментів Responsible Generative AI Toolkit для підтримки безпеки, налагодження та передових практик у розробці моделей машинного навчання.
Gemma доступна для користувачів безплатно на платформах, таких як Kaggle та Colab, і підтримується через Hugging Face, MaxText, і Nvidia NeMo, з бонусом у вигляді кредитів для нових користувачів Google Cloud.