Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Порівняння iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro: який краще

Порівняння iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro: який краще

Вже упродовж багатьох років кожного вересня ми отримуємо нові покоління iPhone, які приходять на заміну попередникам та штовхають ринок преміум смартфонів вперед.
Зберігаючи концепцію щорічних оновлень своїх модельних рядів, вчора Apple показали широкому загалу 15-те покоління фірмових смартфонів, яке, як і раніше, репрезентоване в 4 версіях — базова, Плюс, Про та Про Макс.

Кожен з цієї четвірки отримав гідний перелік змін, завдяки чому виглядає дійсно, як нове покоління, а не чергова ітерація, чим справив на нас приємне враження. Однак зараз ми зосередимось на спільних елементах та розбіжностях лінійок Айфон 15 Про й Айфон 14 Про, щоб визначити, яка з моделей буде більш оптимальним капіталовкладенням найближчим часом.

Порівняння iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro: який краще

Дизайн: як завжди на висоті

Загальні естетичні риси Айфон 15 Про майже повністю повторюють зовнішність попередника, але все ж таки новинка несе в собі декілька важливих змін.

Зменшення ваги є найбільшою зміною, яка сталась завдяки використанню титану. Це перше покоління iPhone, яке використовує схожий матеріал — попередні моделі Pro мали рамку з полірованої нержавіючої сталі.

Титан не тільки більш стійкий до подряпин, але й загалом краще витримує пошкодження, що робитиме гаджет більш надійним. Ми вже бачили застосування цього матеріалу на Apple Watch Ultra, де він дуже добре зарекомендував себе. Чутки про титановий Айфон ходили давно у вигляді міфічного наддорогого “Айфон Ультра”, тож приємно бачити імплементацію цього концепту в звичному нам Про.



Текстура нового матеріалу є матовою і доволі відрізняється від глянцевого покриття, яке використовувалося на 14 Pro, тому матиме кращу тактильність — приємний сюрприз для тих, хто не полюбляє чохли.

15-те покоління iPhone врешті відмовилось від порту Lightning, тож всі кабелі такого типу можна сміливо викидати, якщо ви плануєте купити Айфон 15 Про. Перехід на загальноприйнятий USB-C спрощує зарядний процес і дає змогу використовувати всього один кабель між усіма вашими девайсами.

Остання зміна стосується культового перемикача беззвучного режиму, який був невід'ємною частиною смартфонів Купертіно майже із моменту їх створення. Йому на заміну прийде кнопка Action, ще одне запозичення із Вотч Ультра. Базова команда кнопки — те ж саме перемикання зі звичайного на беззвучний режим, але тепер до неї можна прив'язати інші команди, як-от увімкнення ліхтарика, диктофона тощо. Очікувати особливо яскравих кольорів не варто — пропозиції сірого, синього, білого та чорного кольорів не здивують після фіолетового чи зеленого у минулих поколіннях.

Порівняння iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro: який краще

Дисплей

iPhone 15 Pro, як і iPhone 14 Pro до нього, оснащений ідентичним OLED-екраном діагоналлю 6,1 дюйма. Ці екрани виробляє Samsung на базі своєї передової OLED-технології. Як сама якість зображення, так і пікова яскравість у 2000 ніт залишаються без змін; також обидва мають функцію Always On. Технологія ProMotion з адаптивною частотою оновлення до 120 Гц знову залишається ексклюзивною для лайнапу Про і забезпечує чудову плавність зображення та поліпшену енергоефективність дисплея.

Порівняння iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro: який краще

Унікальна система камер

На задній панелі 15 Pro є система з трьома об’єктивами, так само, як і в 14 Pro: однак головна зірка шоу — це на 25% більший датчик основної камери з роздільною здатністю 48 Мп. Ультраширока камера та 3-кратна зум камера залишаються без відчутних змін, але навіть 25% покращення 15 Pro досить, щоб створити розрив в продуктивності торішнього та новенького Про. Доповнений значно потужнішим процесором і, відповідно, можливостями обробки зображення, iPhone 15 Pro перебрав на себе лідерство ринку, зі ще більш досконалим та інтуїтивно зрозумілим знімальним процесом.

Порівняння iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro: який краще

Потужний процесор рівня Pro

В серці iPhone 15 Pro лежить новий довгоочікуваний чіп A17 Bionic, перший процесор Apple та ринку смартфонів загалом, створений за досконалим 3-нм виробничим процесом.

Цей процес використовує значне зменшення розмірів всіх внутрішніх елементів, що фактично дозволяє вміщати набагато більше транзисторів у платі ідентичних габаритів (19 мільярдів на A17 проти 16 мільярдів на A16). Хоч ринок комп'ютерних процесорів все ще використовує 14-нм, перехід смартфонів, обмежених в площі, яку можна виділити під чіп, на 3-нм гарантує значний приріст продуктивності та ефективності порівняно з 4-нм технологією, до якої дійшли ще навіть не всі конкуренти.

Ви помітите це під час повсякденної роботи зі смартфоном, але, як відповідь ігровим смартфонам Асус, які набирають все більшу популярність, велику ставку в 15 Pro зроблено на менш тривіальний мобільний геймінг. Цей Айфон отримає власні версії Resident Evil 4 та AC Mirage, що знаменує нову еру в ігровій індустрії, котра остаточно стирає грань між мобільним та стаціонарним домашнім геймінгом.


Автономність нового рівня

Таємничість Apple стосовно розмірів та автономності айфон є кумедним нюансом кожної презентації, яка не може не тішити. Але ми дозволимо їм зберегти свої секрети (поки самі зблизька не поглянемо на батарею 15 Pro та не проведемо власні тести). Наразі можна припустити, що змін в часі роботи на одному заряді не має — ті ж самі 22 години, що є відмінним показником з надзвичайно низькою кількістю конкурентів.

Порівняння iPhone 15 Pro та iPhone 14 Pro: який краще

Ціна Айфон 15 Про

Стартова ціна Айфон 15 Про — потішить всіх тих, хто сподівається зекономити лишні 100-200 доларів, адже вона залишається на тому ж рівні (в доларах, інфляція гривні може відчутно змінити цінник на українському ринку), на якому розпочинались продажі 14 Про.

Чи дійсно варто купити Айфон 15 Про?

Айфон 15 Про дійсно виглядає, як крок вперед. Новий чіп, новий дизайн, нова камера — покоління зразка 2023-го року не просто мімікрує під свого попередника, а пропонує геть інший досвід користування, гідний титулу флагмана Купертіно.

Хоч це і затьмарює Айфон 14 про в очах любителів інновацій, цей смартфон залишається одним з кращих гаджетів на ринку — з відмінною камерою та автономністю він гарантує приємний користувацький досвід і функціональну гнучкість і тепер, що не менш важливо, за меншою ціною.