Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Огляд macOS 13 Ventura

Огляд macOS 13 Ventura

Представлена на цьогорічній конференції WWDC, тринадцята версія macOS отримала офіційну назву Ventura. Перша її бета з'явилась ще в червні цього року, а офіційний реліз для користувачів повинен відбутись десь у жовтні-листопаді.

Звичайно, своїм масштабом Ventura поступається інноваційній Big Sur, але пропонує суттєво більше, ніж Monterey — macOS 12-ої ітерації, яку вона й повинна замінити.

Сумісність з Mac

На жаль, не кожен прилад, який зараз працює на базі Monterey зможе підтримувати роботу нової версії ОС. Ось список всіх сумісних пристроїв: iMac (2017+), всі моделі iMac Pro, MacBook (2017), MacBook Air (2018+), MacBook Pro (2017+), Mac mini (2018+), Mac Pro (2019 +) і Mac Studio 2022-го року випуску.

Однак, для найбільш гладкого досвіду від роботи з Ventura рекомендовано мати гаджети з процесором М1 або М2 від Apple. Моделі, які працюють на базі Intel сьомого покоління будуть мати трохи обрізаний функціонал у зв'язку з проблемами сумісності цих чипів.

Нові можливості macOS 13 Ventura

Огляд macOS 13 Ventura

Stage Manager

Це одна з головних особливостей цієї операційної системи і чергова спроба Купертіно налагодити оптимізацію робочого стола. Вона, так би мовити, підсумовує роботу, яку бренд почав з появою Spaces на Mac OS X Leopard ще у 2007 році і продовжив Stacks на macOS Mojave у 2018 році.

Stage Manager дозволяє розміщувати всі активні вікна в лівій частині екрану в режимі ярликів, що значно спрощує переключення між потрібними задачами. Також відкриті додатки можна групувати на основі конкретних завдань.

Freeform

Корисність цієї функції ще потрібно буде перевірити, адже вона була тільки анонсована і вже ще знаходиться на етапі розробки. Очікується її реліз ближче до кінця року, але на основі доступної інформації можна сказати, що вона буде незамінна для контент-мейкерів і людей, котрі працюють над спільними проектами у групах.

Freeform дозволяє створювати своєрідні віртуальні “полотна”, на яких можна редагувати зображення, відео, аудіо, PDF-файли, документи, веб-посилання та використовувати інші великі й не дуже інструменти. Freeform працює з Apple Messages Collaboration API, що дозволяє редагування контенту в режимі реального часу через FaceTime.

Програми «Годинник» і «Погода»

Apple нарешті зробили комп'ютерні версії цих додатків, звичних для всіх користувачів iPhone. На великих екранах Mac вони виглядають ще більш привабливими і надають всю необхідну інформацію в найменших деталях.

Огляд macOS 13 Ventura

Continuity Camera

Вебкамери на МакБуках ніколи не відрізнялись особливою якістю і користувачі завжди нарікали на це. Що ж, розробникам з Купертіно вдалось знайти хитре рішення цієї проблеми. Обравши шлях найслабшого опору, вони не ламали голову над апаратним покращенням камер чи вдосконаленням алгоритмів обробки зображення.

А просто ввели у Ventura можливість використовувати ваш iPhone в ролі вебки. Таким чином, всі функції камер айфонів, як от Center Stage, Portrait model і Studio Light будуть доступні на пристроях Mac.

Спільна бібліотека фотографій iCloud

Ця функція нагадує за принципом спільні альбоми в додатку Фотографії, але пропонує більше можливостей користувачам. Тепер, кожен, хто отримав доступ до бібліотеки зможе редагувати, видаляти або додавати контент до неї. Таким чином ви зможете додавати нові або вже наявні знімки в спільну бібліотеку, а також настроїти автоматичне добавлення зроблених фотографій.

Переосмисленні налаштування

Як частина розвитку екосистеми Apple, у Ventura System Preferences було перейменовано на System Settings. Тепер візуально меню Налаштувань виглядає майже ідентично до інтерфейсу iPad і буде більш інтуїтивно зрозумілим.

Огляд macOS 13 Ventura


Редагування та скасування надсилання повідомлень

Напевно, всі з нас випадково відправляли повідомлення, які містили помилкову інформацію, граматичні помилки і так далі. З новими функціями додатків Повідомлення та Пошта з'явилась можливість врятувати себе від сорому. Так, в Повідомленнях ви можете виправити або скасувати надсилання листа на протязі 15 хвилин після його відправки.

В додатку Пошта така можливість доступна протягом десяти секунд. Більше того, тепер ви зможете відправляти емейли по запланованому графіку, попередньо вказавши потрібний час відправлення.

Висновок: чи варто встановити macOS 13 Ventura?

Нова операційна система для Mac пропонує багато цікавих можливостей (і розповіли ми далеко не про всі, бо частина з них все ще знаходиться в розробці), направлених в першу чергу на спрощення роботи в інтернеті. Нам цікаво побачити кінцевий продукт, бо обіцяє він бути цікавішим, ніж macOS 12.

Наразі же macOS 13 Ventura знаходиться в стадії відкритої бети. І ви можете особисто ознайомитись з цією ОС, якщо маєте таке бажання. Але ми все таки радимо почекати, або встановлювати її не на основний пристрій. Бети відомі своїми багами і низькою стабільністю і не варто ризикувати можливою втратою важливої інформації.

КНОПКА
ЗВ'ЯЗКУ