Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Що таке IPX та як відрізняється захист від вологи, пилу та бруду?

Що таке IPX та як відрізняється захист від вологи, пилу та бруду?

Практично на усіх сучасних моделях навушників, розумних годинників, смартфонів можна помітити маркування типу “IPXY”. Часто у кодуванні замість літер “Х” та “Y” виробники вказують цифри. Що означають ці позначки, та як ця інформація може знадобитись у повсякденному житті — розповідаємо у даній статті.

Що таке IPX?

Позначка IP має офіційне розшифрування — International Protection (Міжнародний захист) або ж Ingress Protection (Захист від зовнішнього впливу). Маркери IPX та IPXY часто використовуються для визначення захисту пристрою від дрібних частинок і рідини, що можуть нашкодити нутрощам приладів. Всі ці види маркування були запроваджені Міжнародною електротехнічною комісією (IEC).


Літера “Х” в маркуванні вказує на ступінь захисту від пилу. (Цифра 0 — не передбачений жодний захист, а цифра 6 — найвищий рівень протекції.)


Літера “Y” вказує на рівень захисту від рідин. (Діапазон від 0 — відсутність захисту, і до 8 — дозволяє занурення у воду на глибину до 3 метрів на 30 хвилин.)
Отже, як можна зрозуміти — найкращий захист від води та пилу — це IP68. Та існує ще багато видів сертифікації пристроїв, тому ми пропонуємо познайомитись з ними ближче.

Що таке IPX та як відрізняється захист від вологи, пилу та бруду?

Рівень захисту IPX2

Мінімальний рівень захисту — це IPX2, що передбачає незначну стійкість до бруду та вологи. Активні тренування, тривалі пробіжки, заняття танцями — незначні виділення поту не зашкодять вашому пристрою. Проте, купатись, приймати душ та мити такі пристрої не варто. Достатньо провести безпечну очистку від забруднень за допомогою вологої тканини або спеціальної серветки.

Рівень захисту IPX4

Більшість моделей спортивних навушників та годинників оснащені рівнем захисту IPX4. Цей рівень гарантує захист внутрішніх компонентів пристрою від прямих бризок вологи та бруду. Пристрої з захистом на рівні IPX4 не варто занурювати у воду або ж плавати з ними.

Рівень захисту IPX6

Надійний захист від вологи гарантує рівень IPX6, адже ви можете користуватись пристроями під час прийому душу чи банних процедур. Та все ж не варто постійно піддавати пристрої впливу вологи. Технічні вироби з маркуванням IPX6 все ж не розраховані на прямий контакт з водою. Зате портативну акустику та колонки з рівнем захисту IPX6 можна спокійно розмістити поруч з басейном.

Рівень захисту IPX7/8

Для максимального захисту та абсолютної впевненості у безпеці пристрою — варто обирати девайси з рейтингом не нижче IPX7. Такий рівень протекції дозволяє гаджету витримати занурення у воду на глибину в один метр до 30 хвилин. Пристрої з захистом IPX8 — можна занурити ще глибше на ті ж 30 хвилин. Точна глибина безпечного занурення вказується виробником та ще залежить від особливостей конструкції пристрою.

Найчастіше високим рівнем захисту наділяють бездротові колонки та портативну акустику, як от JBL Boombox або JBL Xtreme. Флагманські смартфони від творців з Купертіно наділені захистом за стандартом IP68, що робить їх стійкими до вологи та пилу.

Що таке IPX та як відрізняється захист від вологи, пилу та бруду?

Рівень захисту IPX8 поєднує в собі всі ступені захисту?

Кожен IPX-стандарт не залежить один від одного, тому в IPX8 закладені свої особливості. Виробники повідомляють, якщо пристрій наділений додатковими факторами захисту або комбінованою сертифікацією. Тому ми рекомендуємо заздалегідь ознайомитись з інструкцією, щоб уникнути неприємних несподіванок.


Наприклад, часто виникають запитання, щодо стійкості та захисту популярних смартфонів від компанії Apple. Розглянемо детальніше iPhone XR з рейтингом захисту IP67, що означає стійкість до занурення у воду на 30 хвилин. В інструкції можна знайти кілька важливих попереджень:

— Пристрій протестований в лабораторних умовах та отримав рейтинг IP67 за стандартом IEC 60529.
— Максимальна глибина занурення — 1 метр, а максимальний час — до 30 хвилин.
— Бризки, вода та пил — не є нормальними умовами експлуатації. З плином часу ступінь захисту може значно знизитись.
— Поломки та несправності, що виникають у результаті контакту з рідиною, не є гарантійними.
— Стандарт захисту IP67 не говорить про те, що зі смартфоном можна приймати ванну, душ або плавати.

Рівень захисту IPX8 гарантує водонепроникність?

Рейтинг IPX8 не гарантує 100% водонепроникність або відсутність наслідків після потрапляння вологи всередину пристрою. Таке маркування означає, що додаткові елементи та захисні особливості корпусу забезпечують працездатність пристрою після випадкового або допустимого контакту з водою. Якщо ж в інструкції та характеристиках нічого не вказано — цілком ймовірно, що пристрій не проходив індивідуальних тестів.

Якщо вам потрібен надійний пристрій, який точно витримає використання під водою або ж заняття дайвінгом — варто звернути увагу на спеціалізовані продукти. Найчастіше для гаджетів з надійним рівнем захисту від вологи використовують маркування ISO6425. Розумні годинники з таким стандартом в обов’язковому порядку проходять індивідуальні тести та повинні успішно пройти занурення на 25% глибше, ніж заявлено в маркуванні. Перепади тиску, кількість та тривалість занурень також не повинні впливати на роботу пристрою.

Як діяти, коли IP-маркування відсутнє?

Часто трапляються пристрої без вказаного маркування, але при цьому вони легко витримують потрапляння пилу та вологи. Виробники можуть прописувати інформацію про такі особливості в інструкції, але не вказувати дані на упаковці або ж корпусі. З інструкцією варто ознайомлюватись також для перевірки умов гарантії та особливостей сертифікатів захисту.