Вибрати місто
Закрити
Видача із магазину та доставка
Доступна доставка
Твій кошик
0

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Зазвичай вересневі презентації Apple залишають більшість користувачів з єдиним питанням: “Який же з представлених iPhone мені обрати?”. У 2023 році це питання стало як ніколи актуальним, адже розрив між базовим та модельним рядом Про відчутно скоротився.

І багато хто цікавиться, чи є все-таки сенс переплачувати? Пропонуємо порівняти Айфон 15, а також флагманський варіант Айфон 15 Про, щоб точно обрати той самий, особливий варіант.

Швидко про головні розбіжності між моделями:

  • 15 Pro оснастили новим процесором A17 Bionic, в той час, як iPhone 15 працює на торішньому A16.
  • Обидві моделі мають 6,1-дюймові екрани, але у версії Pro тонші рамки.
  • 15 Pro підтримує адаптивну частоту оновлень 120 Гц, базова модель обмежена постійними 60 Гц.
  • Краща камера з додатковим об'єктивом у 15 Pro.
  • Підтримка USB 3.0 у 15 Pro, та USB 2.0 у базових варіантах.
  • Нова кнопка дії у 15 Pro, котра заміняє перемикач беззвучного режиму.
  • Ціна iPhone 15 Pro є приблизно на 200 доларів вищою, ніж у базової моделі.

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Дизайн Айфонів 2023 року

З погляду загальної естетики iPhone 15 та iPhone 15 Pro є практично ідентичними один одному — між двома моделями є тільки одна суттєва відмінність — титановий корпус у 15 Pro. Використання титану приносить довгоочікувану варіативність в палітру скла-нержавійки/алюмінію. Титан є легким та витривалим матеріалом, що дозволило зменшити вагу пристрою та рамки його дисплея порівняно з минулим поколінням iPhone Pro.


Ще однією фішкою, яку отримав лише iPhone 15 Pro, є нова кнопка дії, котра замінила культовий перемикач звуку (він вже ще залишається на звичайному iPhone 15). Цю клавішу можна програмувати на виконання однієї з кількох дій.

За замовчуванням, як і раніше, вона перемикатиме беззвучний режим, але ви зможете прив'язати до неї запуск камери, перекладача, увімкнення ліхтарика або запуск будь-якої програми чи алгоритму, в який буде закладено підтримку даної функції.

iPhone 15, як й iPhone 15 Pro, перейшов з роз'єму lightning на USB-C, але тільки дорожча з моделей підтримує USB3.0, що робить передачу даних та зарядку значно швидшими.



Дисплей новинок

Хоч на папері екрани iPhone 15 й iPhone 15 Pro виглядають дуже схожими, враження від роботи з ними кардинально відрізняється, адже Про має дві відчутні переваги.

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

По-перше, це технологія ProMotion, котра забезпечує адаптивну частоту оновлення екрана від 1Гц до 120Гц. Це не просто робить зображення більш різким чи плавним в залежності від контенту, що відтворюється, але й забезпечує кращу енергоефективність пристрою.

Другим фактором є підвищена яскравість дисплея iPhone 15 Pro, яка в піку досягає 2000 ніт, щоб перегляд на вулиці був ще зручнішим.

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Продуктивність

Новий чіп A17, який лежить в основі iPhone 15 Pro — це справжній еволюційний стрибок. Чіпи вдосконалюються з кожним роком, але не кожен рік ми можемо спостерігати перехід на новий виробничий процес. А саме це й сталось з чіпом A17.

Він переходить на 3-нм виробництво, завдяки чому може вміщати ще більше транзисторів, гарантувати ще більше потужності та кращий ККД при тому самому розмірі чипсета.

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Наразі, однак, ця потужність не має практичного застосування — навіть торішній А16 все ще залишається надзвичайно швидким процесором, з яким заледве справляються топові пропозиції Самсунг та інших конкурентів.

Саме тому великий акцент в А17 зробили на геймінг. Він оснащений апаратними потужностями для підтримки трасування променів і в майбутньому iPhone 15 Pro отримає власні версії ігор з популярних серій Assassin’s Creed і Resident Evil.

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Камера

Мабуть, камера є головною причиною вибрати 15 Pro замість базової моделі, адже універсальна система об'єктивів Про, доповнена третім датчиком для макрофільмування, гарантує повну готовність до зйомки незалежно від умов.

Звичайний iPhone 15 цього року, проте, теж має чим похвалитись — він отримує серйозне оновлення з 48-мегапіксельним датчиком основної камери, що підтримує 2-кратне оптичне збільшення та дозволяє робити ще кращі портретні знімки.

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Що стосується версії Pro, минулого року вона вже встигла перейти на 48-мегапіксельний датчик, тож цього року збільшує розмір об'єктива на 25%, щоб знятий вночі контент отримував додаткові деталі та глибину.

Обидва телефони також можуть знімати фотографії у супервисокій роздільній здатності 24 мегапікселі. Але тільки iPhone 15 Pro підтримує формати Apple ProRAW, ProRes, просторове відео для майбутнього хедсета Apple Vision Pro та безліч інших цікавих режимів зйомки.

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Автономність

Нове покоління айфон пропонує мінорні розбіжності в розмірі акумуляторів - 3274 мАг на iPhone 15 Pro і 3349 мАг на базовій моделі. Хоч акумулятор Про є трохи меншим, завдяки кращій енергоефективності дисплея та процесора він забезпечує в середньому на 3 години більше роботи, досягаючи позначки до 23 годин. А підтримка USB3.0 робить зарядку флагмана ще швидкою, і на фоні цього базовий 15 відчутно програє.

Порівняння iPhone 15 vs iPhone 15 Pro: який вибрати у 2023 році?

Висновок: який Айфон 15 краще купити?

Підсумовуючи, потрібно визнати, що iPhone 15 Pro та iPhone 15 отримали більше схожих характеристик, ніж ми звикли з минулими поколіннями, і це робить вибір між ними справді важким. Тож який з них врешті обрати?

Основними перевагами iPhone 15 Pro є швидкість, плавний дисплей, краща автономність та інші мінорні покращення. Вони докорінно не змінюють досвід від користування смартфоном, але все ж відкривають нову грань його можливостей, яку точно оцінять любителі всього передового та надсучасного.

Своєю чергою iPhone 15 відіграє роль впевненого спадкоємця свого попередника — поліпшуючи деякі аспекти (як-от дизайн через Dynamic Island та камеру через новий 48МП датчик), він стане вірним супутником для тих, хто прагне досконалості, але й не проти зберегти в кишені лишні 200 доларів.